fbpx

Zo ziet een persbericht eruit

Persbericht - zo ziet het eruit

Foto: © Maak Jezelf Zichtbaar

Het regelmatig versturen van goeie en nieuwswaardige persberichten is een handige manier om met jouw expertise in beeld te blijven bij de juiste media en redacteuren. Maar hoe moet zo’n persbericht er dan uit zien?

Allereerst wil ik benadrukken dat het versturen van een persbericht geen garantie geeft om in de media te komen. Sterker nog: ik ben van mening dat het eerst zelf persoonlijk benaderen van redacties de snelste en meest effectieve manier om jouw verhaal in de media te krijgen.

Maar dat neemt niet weg dat een persbericht ook heel goed kan werken. Door regelmatig persberichten te versturen, blijf je namelijk onder de aandacht van redacties. Bovendien kan het zijn dat een redacteur vraagt om meer informatie, als je hem of haar telefonisch hebt benaderd. En dan kan het handig zijn als je al een persbericht klaar hebt liggen, waar jouw verhaal duidelijk in staat.

Over de inhoud

Een persbericht schrijven is voor niet iedereen even makkelijk. Omdat ik zelf journalist ben, weet ik dat mijn collega’s en ik over het algemeen echte taaljunkies zijn. Dat betekent dat wij soms kunnen afknappen op taal- en vormfouten bijvoorbeeld. Ben je geen goeie schrijver? Overweeg dan om je persbericht door een ander te laten schrijven of in elk geval nakijken.

Maar goed, we gaan er nu even vanuit dat je zelf een persbericht schrijft. Zorg dan allereerst voor een goede, pakkende kop, die in 1 keer de aandacht trekt. Hierna volgt de intro: een inleiding in het nieuws wat je gaat vertellen.
Hou er rekening mee dat de kop en intro ervoor moeten zorgen dat de redacteur verder gaat lezen. Maak het dus meteen duidelijk waar het om gaat en waarom dit onderwerp zo interessant/belangrijk is.

En dan kom de hoofdtekst. Zorg in je persbericht dat je de 5 w’s en de h’ beantwoord: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe?
En maak het zo concreet mogelijk. Je schrijft een persbericht eigenlijk meer voor de redacteur dan voor de lezer. Wanneer zij meer willen weten, zullen ze vanzelf contact met je opnemen. Wil je een persbericht sturen dat meteen overgenomen kan worden (wat vaak gebeurd bij lokale media bijvoorbeeld)? Zorg dan wel dat je de lezer in gedachten houdt bij het schrijven ervan. En kijk voor voorbeelden van de opbouw van zo’n artikel af bij het betreffende medium.

De opbouw van een persbericht

Een persbericht bestaat uit een kop, een intro en een hoofdtekst, die idealiter samen niet meer dan 1 A4-tje in beslag nemen. Bovenaan het bericht maak je duidelijk dat het om een persbericht gaat, door het woord PERSBERICHT in kapitalen te vermelden. Zo weet je zeker dat jouw bericht niet op de advertentieafdeling terecht komt.

Onderaan het persbericht sluit je af met een stippellijn en daaronder schrijf je: noot voor de redactie. Hier vermeld je waar de redacteur terecht kan voor meer informatie, en plaats je jouw contactgegevens. Dit doe je dus onder die afsluitende stippellijn, zodat jouw contactgegevens niet zomaar over worden genomen in een publicatie.

Heb je bijbehorende foto’s? Plaats een verkleinde afbeelding in het bericht en voeg een regel toe onder die afsluitende stippellijn, dat men, naast voor meer info ook voor opvraag van foto’s bij jou terecht kunnen.

Wil je meer weten over hoe je als ondernemer in de media kunt komen? Download hier mijn gratis Roadmap en zet vandaag nog de eerste stap!

Delen
Hide Buttons