fbpx

Zelf nieuws maken om in de media te komen: zo doe je dat!

Door zelf nieuws te genereren, vergroot je de kans dat jij in de media komt. Er zijn verschillende manieren om nieuws te maken, maar er is er een die ik hier even wil uitlichten: onderzoek doen. En dat klinkt misschien als veel en lastig werk, maar als je even verder leest, zal je zien dat het heel eenvoudig kan zijn.

De media zijn namelijk dol op cijfertjes en percentages. Door onderzoek te doen, in de vorm van een enquête, kun je heel eenvoudig aan die cijfertjes komen. Om vervolgens een persbericht te schrijven dat gebaseerd is op de uitslag van jouw onderzoek. Iets in de trant van: “70% van de [jouw doelgroep] heeft behoefte aan [jouw aanbod]” bijvoorbeeld. Dit is natuurlijk even om je een voorbeeld te geven, wees vooral lekker creatief in het bedenken van jouw nieuws en de bijbehorende kop.

Een enquête maken

Een online enquête is zo gemaakt, bijvoorbeeld met Google Forms. En door de juiste vragen te stellen kun je zelf een beetje sturen naar de kant die je op wilt met je onderzoek (wees natuurlijk wel eerlijk, ga geen dingen verzinnen).

Je kunt de vragen n je enquête ook nog eens aanpassen naar de actualiteiten, om nog meer kans te maken om in de media te komen. Misschien is er wel iets wat jij jouw doelgroep kunt vragen over de komende Feestdagen. Of over iets wat nu heel erg speelt in media. Raadpleeg eens een inhaakkalender om te kijken welke data er binnenkort aankomen, waar jij op in zou kunnen spelen. Heb je geen idee? Geeft niets, je kunt het nieuws ook algemeen houden. Wees wel zo origineel en creatief mogelijk, zodat je ook echt een nieuwtje hebt voor de journalisten die je gaat benaderen.

Zo maak je zelf nieuws

Maak dus een goeie vragenlijst, deel ‘m op social media en stuur ‘m naar je klanten en iedereen die onder jouw doelgroep valt. En kijk welke bijzondere, schokkende of onverwachtse cijfers daar uit komen om te delen met de media. Deze kun je omvormen tot een persbericht en naar journalisten en redacties sturen, maar waag er gerust ook eerst een belletje aan voordat je het persbericht verstuurd. Daarmee maak je de kans dat er iets met jouw nieuws wordt gedaan weer nog wat groter.

Wil je meer weten over hoe je als ondernemer in de media kunt komen? Download hier mijn gratis Roadmap en zet vandaag nog de eerste stap!